Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor de leden

Probila - Unitrab is de Nationale Beroepsvereniging van Verwerkers en Verdelers van Producten van de Belgische Biologische Landbouw erkend door de Raad van State sinds 1984. Zij bestaat uit verwerkers en verdelers van gecertificeerde producten van de biologische landbouw volgens Verordening EG 834/2007 en volgende, die de economische, juridische en morele belangen verdedigt van haar leden, die zij eveneens informeert.
De Nationale Beroepsvereniging wil de professional helpen, zodat hij zijn werk kan doen onder de beste omstandigheden. De vereniging heeft zich hiervoor verschillende objectieven gesteld . Ze wil ook de bedrijven begeleiden in hun stappenplan naar een duurzamer beleid.
In deze docutheek vindt je alle nuttige informatie over de biologische sector. Ze omvat ook de belangrijke thema’s waar Probila jullie belangen verdedigt, zoals de steun aan biobedrijven en de bio-wetgeving.

U bent hier

Taken

Het publiek wordt zich meer en meer bewust van het belang van gezondheid en welzijn, en is niet enkel bezorgd over de kwaliteit van het product maar ook over de globale milieu-effecten van de productie.

Het kwalitatieve aspect van biologische producten in het kader van de Europese regelgeving (levensmiddelen of diervoeder) of van productdossiers (voedsel en niet-voedsel) wordt in elk stadium van de productie tot de verwerking en de verdeling in acht genomen.  

De verwerkers en verdelers van bioproducten die essentiële schakels zijn van de productieketen besteden ook aandacht aan het milieubeheer van hun onderneming en ontwikkelen duurzame milieupraktijken zoals afvalbeheer, en een verstandiger gebruik van water en energie.

Met een betere algemene beheer van de productie, in combinatie met betere praktijken op milieugebied, kan de consument er zeker van zijn dat hij gezondheidsvriendelijke producten eet die smaak en hoge voedingswaarde combineren en die onderdeel zijn van een duurzame globale aanpak.

Als interprofessionele vereniging doet PROBILA het volgende:

 • Steunt de belangen van de verwerkers en verdelers van bioproducten, onder andere in het kader van :
  • partnerschappen en/of samenwerkingsverbanden ;
  • de Europese regelgeving of de herziening ervan ;
 • Sensibiliseert en ondersteunt ondernemers in hun project met:
  • De ontwikkeling van hun activiteiten;
  • Milieubeheer door seminaries, opleidingen of individuele begeleiding;
 • Bevordering van netwerkactiviteiten van ondernemingen maar ook de ontwikkeling van de sector ;
 • Beheer en ontwikkeling van de labels :
  • Biogarantie®, wat betekent dat de producten voortkomen uit de biologische landbouw die duurzaam is op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Dit label is bekend bij de Belgische consumenten en zijn pioniersrol op gebieden die nog niet het voorwerp uitmaken van de Europese regelgeving maken er een innovatief en geruststellend label van. Dit label wordt gezamenlijk beheerd door Unab en BioForum Vlaanderen;
  • Ecogarantie®, de hoogste ecologische certificeringsnorm in Europa voor cosmetica, producten voor persoonlijke verzorging, reinigingsmiddelen en zeezout ;
 • Informeert de consument over de zekere garantie van biologische kwaliteit door publicaties en andere communicatiemiddelen.